img

Saveti za podsticanje dečje mašte

Sledi nekoliko saveta i smernica o tome kako možete da podstaknete razvoj dečje mašte:

  1. Provodite vreme na otvorenom. Prednosti boravka u prirodnom okruženju za dečji razvoj su mnogobrojne. Priroda se stalno menja, pružajući tako bezbroj mogućnosti za otkrivanje novih stvari, kreativnost i rešavanje problema. Prirodni svet pokreće mališane na razmišljanje, ispitivanje, zaključivanje i razvija radoznale umove. Deca mogu da crtaju u pesku, prave različite oblike od grančica, grade utvrđenja od drveta, ili da se opruže na travi i posmatraju nebo.
  2. Osmislite scenario za igru. Kada vaše dete osmisli scenario, ono isprobava više različitih uloga i ogranizuje svoje misli, dok u isto vreme razvija socijalne i verbalne veštine. Podstaknite mališana da se igra doktora, zoološkog vrta, farme, svemirske stanice, škole ili prodavnice. Pridružite mu se u igri uloga i budite neki od likova. Igrajte se plišanim igračkama ili marionetama (napravite jednostavne lutke stavljanjem ruke u čarapu). Dozvolite detetu da vodi vašu zajedničku igru. Ukoliko vaše dete voli superheroje, razmislite o tome koju bi moć vaše dete najviše volelo da poseduje. Ili pomozite detetu da osmisli potpuno novog superheroja!
  3. Verbalne aktivnosti. Od rima do zagonetki, smešnih zvukova do fonetskih glasova, igara kao što su „slovo na slovo“ i „pogodi predmet“ ili izmišljanje reči pesme na poznatu muziku, verbalne interaktivne aktivnosti mogu da inspirišu i podstaknu maštovite umove. Istovremeno, ovakve aktivnosti proširuju rečnik i pomažu vašem detetu da nauči kako da pravilno izgovara glasove. Ovakve igre su takođe savršen i zabavan način da provedete vreme u vožnji kolima.
  4. Podstaknite umetničke aktivnosti. Umetnost je kreativan izraz koji razvija maštu, a ne lekcija kako da se stvori umetničko delo. Kroz slikanje, vajanje, pravljenje kolaža ili predmeta od gline i crtanje, umetnost je način da deca koriste svoje emocije, donose odluke i izraze svoje ideje. Manipulacija umetničkim materijalima pruža osećaj slobode, dok istovremeno podstiče fokus i koncentraciju. Umetničke aktivnosti, takođe, razvijaju fine motoričke sposobnosti i koordinaciju oko–ruka. Osim toga, one jačaju samopouzdanje, jer deca stiču osećaj za ovladavanje materijalom stvarajući novo umetničko delo.
  5. Zajedno čitajte knjige. Neka vreme koje provodite u čitanju sa vašim mališanom bude zabavno. Razgovarajte o još nekim mogućim završecima priče koristeći dečju maštu. Izmislite nove priče, ponekad neka dete bude glavni junak priče, a ponekad predložite moralne dileme. Naizmenično učestvujte u kreiranju priče u nastavcima.
  6. Postavljajte otvorena pitanja i pitanja koja teraju decu na razmišljanje. Postavljanje pitanja koja podstiču maštovito i kreativno razmišljanje efikasan je način da podstaknete dete da izrazi svoje ideje i da sa vama podeli svoja shvatanja, dok mu u isto vreme dajete do znanja da su njegove ideje važne. „Šta misliš da bi se desilo ako…?“, „U čemu je razlika između psa i mačke?“, „Na koji još način to može da se uradi?“
  7. Ograničite vreme koje mališani provode ispred ekrana (televizija, crtani filmovi, kompjuter, tablet, smart telefon, laptop, video-igrice itd.). Podsticanje mašte i negovanje roditeljstva u digitalnom dobu može da bude veoma teško. Fokus na ekran je pasivan način na koji deca uče. Alternativa bi bila ohrabriti decu da stvore nešto novo i drugačije. Podsticanje deteta na kinestetički način korišćenja čitavog tela i svih čula takođe otvara um.
  8. Ne zaboravite da omogućite deci da se slobodno igraju. Nesputana igra pruža deci mogućnost da maštaju i stvaraju.

Rano detinjstvo je ključan period za podsticanje dečje mašte. Zato, ako vaše dete dođe kući sa pričom… i onda smo pili ljubičasto mleko koje daje ljubičasta kravica“ ili nešto slično, nastavite da podstičete njegovu kreativnost i maštu.

Evo još nekoliko korisnih saveta:

Deca mogu da razvijaju svoju maštu i dok su na igralištu. Informišite se o koristima od igranja na igralištu za dečji razvoj i kako klasične igre za decu na otvorenom mogu da unaprede učenje.
Uz maštu i kreativnost, obična kartonska kutija postaje neverovatan predmet za igru. Saznajte na koji način možete to da podstaknete, kako vaše dete bude raslo.
Čitanje sa detetom je odlično za razvijanje mašte. Pronađite savete o tome kako da čitanje naglas i pričanje priča deci učinite interesantnijim i tako podstaknete mališane da još više učestvuju u takvim aktivnostima.
Crtanje, modeliranje i pravljenje predmeta od različitih materijala omogućava deci da koriste maštu i vežbaju svoju kreativnost. Pronađite inspiraciju u našim predlozima kreativnih radionica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *