img

Naučite vaše dete da se igra bez modernih uređaja

Možda je vašem detetu nepojmiljivo da se igra, a da to ne uključuje televiziju, kompjuter ili mobilni telefon. Međutim, vrlo je lako da pokažete detetu da postoje razni zabavni načini da se prekrati vreme. Dok vi obavljate svakodnevne kućne poslove, vaše dete može ludo da se zabavlja, a da vam pritom i pomogne! Setite se svih onih stvari koje ste vi voleli da radite kao mali, a mi ćemo vam dodatno osvežiti pamćenje. Isključite televizor i bacite se na posao!

FOTO:

1) SLIKANJE PRSTIMA

Dobro za uzrast: od 1 godine, pa naviše

Prostrite na sto neki stari čaršav ili stolnjak, dajte klincima blok broj pet i tempere ili boje za slikanje koje mogu da se peru i nek se bace na posao. Deci je veća draž da slikaju rukama, pa će maksimalno uživati u ovome. Mlađu decu bi trebalo da nadgledate, a stariju možete da uposlite ovim, dok vi radite svakodnevne kućne obaveze.

2) „SUMO“ RVANJE

Dobro za uzrast: od 5 godina i naviše

Sve što vam je potrebno su veliki jastuci i tatine stare majice i veselje „sumo“ rvanja može da počne. Ovo je odlična igra, pogotovo ako imate hiperaktivnu decu sa previše energije.

FOTO:

3) NAPRAVITE UTVRĐENJE

Za uzrast: od 5 pa naviše

Morate da spremite večeru? Dajte detetu da napravi utvrđenje od čaršafa, ćebića i jastuka tako što će koristiti trosed u dnevnoj sobi ili trprezarijski sto. Ako imate više dece, zabava će biti još bolja.

4) POTRAGA ZA BLAGOM

Za uzrast: 3 i naviše

Neka vaša deca idu po kući i traže sitan novac. Sakrijte ga između jastuka od kauča, ispod fotelje, u krevetu… Onaj ko skupi najviše novca-pobeđuje. Samo, ne dajte im da varaju i sakrijte vaš novčanik tamo gde ne mogu da ga dohvate.

5) PRAVLJENJE KOLAŽA

Za uzrast: 3 i više

Dajte deci stare časopise, lepak i pano i, ako su dovoljno veliki, makaze. Neka cepaju ili seku sta god im se sviđa i neka naprave kolaže. Možete im dati i temu, recimo „leto“ ili „baka“ i neka nađu fotografije koje bi najviše odgovarale. Ovo će ih dovoljno dugo držati okupiranim, pa možete da usisavate na miru.

FOTO:

6) PRANJE KOLA

Za uzrast: od 4 do 6

Ako je lepo vreme, a vi želite da perete kola, možete da uposlite i dete. Neka uzme svoju biciklu ili dečija plastična kola i neka se baci na posao. Dajte mu sunđer, deterdžent i kofu i zabava može da počne. Ali, ako napolju nije dovoljno toplo da bi se vaš mališan kvasio, pokažite mu kako da se igra perionice. Napunite mu lavabo i neka pere svoje autiće. Možda će napraviti nered i prosipati vodu po kupatilu, ali će se ludo zabaviti.

FOTO:

7) IGRANJE SA STIKERIMA

Za uzrast: od 3-7

Deca obožavaju stikere. Kupite klincima razne stikere i dajte im praznu svesku koju će njima dekorisati. Može im čak kupiti hamer papir koji će dekorisati, a posle ga okačiti na zid. Zabava će biti još veća ako budu koristili i hemijske u raznim bojama sa šljokicama.

FOTO:

8) TAKMIČENJE U PEVANJU

Za uzrast: od 3 pa naviše

Neka vaša dnevna soba postane scena. Pusite im omiljene pseme, neka uzmu četku ili im kupite plastični mikrofon i neka takmičenje počne. Ako ne smeta vama, a ni komšijama, neka slobodno galame koliko žele.

9) SREĐIVANJE SOBE POSLE „ZEMLJOTRESA“

Za uzrast: 3-9 godina

Čuvena igra „čišćenja kuće“ je zabavna većini dece, ali ne mora uvek da bude sa namerom da ih prevarite da vam pomognu oko svakodnevnih kućnih poslova. Napravite sa klincima lažni zemljotres u sobi i pobacajte igračke svuda, a oni neka ih posle slažu i vraćaju na police. Ovako će videti neke davno zaboravljene igračke koje će im privući pažnju, pa će se zaigrati.

10) SREĐIVANJE ČARAPA

Za uzrast: 3-8

FOTO:

Klinci u uzrastu od 3 godine već znaju osnovne boje, pa zašto ih ne biste malo uposlili? Uzmite punu korpu čistih čarapa i istresite im preko glave kao lišće (obožavaće to) i recite im da skupe parove. Oni stariji će umeti i da ih urolaju i tako vam pomognu u ovom dosadnom svakodnevnom poslu.

11) NAPRAVITE KUĆICU OD KARTONSKE KUTIJE

Za uzrast: 3 i više

Dajte deci čiste velike kutije, malo selotejpa i marker. Iscrtajte im prozore i vrata, a oni će pustiti mašti na volju. Klinci će biti oduševljeni!

FOTO:

12) FORMIRAJTE BEND

Za uzrast: 3-6

Neka vaše dete uzme sve što ima od igračka instrumenata i nek ih poređa pre sobom. Onda neka svira na jednom ili više instrumenata šta god želi. Ako imate više dece, to će im postati omiljena zabava. Ali, ova igra se ne preporučuje ako vas boli glava ili imate džangrizave komšije.

13) PRAVLJENJE NAKITA

Za uzrast: 4-8

Ovo je stari dobri način da zabavite svoje dete. Dajte mu kanap ili konac, makarone i flomastere i postaće pravi majstor pravljenja nakita. Kada završi, tražite neka napravi malu modnu reviju za ukućane i pokaže svoje kreacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *